Pozdravni govor

Poštovane kolegice, poštovani kolege, dragi prijatelji!

U ovim zahtjevnim vremenima, Hrvatska i svijet i dalje živi i svjedoči pandemiju COVID-19. Vjerovali smo da će 2021. godina donijeti povratak u normalne aktivnosti uz ukidanje svih epidemioloških mjera, ali to se, barem za sada, nije dogodilo. Neizvjesnost budućeg razvoja situacije uz nesigurnost organizacije velikih skupova u živo, navela nas je na razmatranje drugih opcija. Stoga smo odlučili organizirati i održati virtualni kongres kao trenutno jedinu sigurnu opciju.

Program će po temama ostati podjednak, ali donekle skraćen, uz veći broj postera. Ugledni strani predavači potvrdili su svoje sudjelovanje, a radionice ćemo dijelom nadomjestiti edukacijskim slide seminarima. Uz već zaprimljene sažetke, kojih je preko stotinu, ostavljamo mogućnost korekcije već poslanih te slanja novih sažetaka, osobito za poster sekciju.

Virtualni kongres je nov format za nas i potrudit ćemo se napraviti ga korisnim, pristupačnim i zanimljivim. Biti će postavljen na posebnu, specijaliziranu, vrlo intuitivnu i kvalitetnu virtualnu kongresnu platformu, a naš tehnički organizator voditi će brigu o tehničkim detaljima koji su u organizaciji virtualnog kongresa od najveće važnosti.

Stoga nam je izuzetno zadovoljstvo pozvati vas u ime Hrvatskog društva za kliničku citologiju i Sekcije za analitičku citologiju Hrvatskog liječničkog zbora te Hrvatske udruge citotehnologa da sudjelujete i prisustvujete kongresu i simpozijima koji će se po prvi put organizirati na ovaj način.
Pozivamo sve kliničke citologe, specijalizante, imunologe, citogenetičare, molekularne biologe, citotehnologe, patologe, kliničare i sve zainteresirane za citologiju da nam se pridruže. Sva predavanja biti će snimljena i dostupna za ponovno gledanje i slušanje tijekom namanje godinu dana, kao i svi posteri te ostali edukativni i promotivni materijali.

Pozivamo i sve poslovne partnere da podupru naš kongres u ovim specifičnim okolnostima.

Organizacija i sudjelovanje u virtualnom citološkom kongresu definitivno predstavlja veliki izazov za svih nas, ali i priliku da isprobamo naše mogućnosti prilagodbe na neke drugačije načine izmjene znanja i iskustava, kao i okupljanja.

Bez obzira na virtualni svijet, vjerujem da ćemo podijeliti svoja iskustva, istraživanja i rezultate iz svih područja kliničke i analitičke citologije te ocrtati budućnost citologije s primjenom novih, modernih tehnologija. Mogućnosti citologije su neizmjerne te vjerujemo da će naš kongres biti mjesto rađanja novih ideja i pametnih rješenja.

Srdačno!

Danijela Vrdoljak-Mozetič
Drago Batinić
Suzana Harabajsa